Na današnji dan

Prvi let najbržeg mlaznog zrakoplova u povijesti – 1964.

Pilot aviona izjavio je da prava maksimalna brzina SR-71 još uvijek nije poznata, jer nitko još nije davao gas iznad 3,3 Macha.

Dana 22. prosinca 1964. godine svoj prvi let izveo je slavni zrakoplov SR-71 Blackbird, koji sve do danas drži svjetski rekord u brzini za mlazne avione. Naime, najviša brzina koju je taj zrakoplov postigao iznosi oko 3.530 kilometara na sat, odnosno oko 3,3 Macha. Taj zrakoplov drži i rekord u maksimalnoj postignutoj visini od 25.929 metara, što nijedan drugi mlazni zrakoplov ne može kontinuirano održavati.

Znamenit je rekord koji je SR-71 Blackbird postavio na potezu New York – London. Preletio je između te dvije metropole za manje od 1 sat i 55 minuta. Pilot aviona izjavio je da prava maksimalna brzina SR-71 još uvijek nije poznata, jer nitko još nije davao gas iznad 3,3 Macha. Taj pilot vjeruje da bi SR-71 mogao i dalje znatno ubrzavati. Korist od takvih brzina za vojno-izviđačke avione velika je, jer u slučaju da im se približava raketa, mogu jednostavno ubrzati i ostaviti ju iza sebe.

SR-71 Blackbird težak je pri polijetanju maksimalno 78 tona, više od prosječnog tenka. Posjeduje dva motora Pratt & Whitney J58-1, koji mogu varirati između turbo-mlaznog (turbo-jet) i nabojno-mlaznog (ram-jet) načina rada. To zapravo znači da se pri velikim brzinama struja zraka ne propušta kroz turbinu nego direktno prolazi, a u nju se ubrizgava gorivo, što još više ubrzava avion. Zanimljivo je da niti jedan SR-71 nikad nije oboren. Mogućnost ubrzavanja mu je takva da je mogao nadjačati bilo koju neprijateljsku protuzračnu raketu.


Komentari