Na današnji dan

Prvi let lovca P-51 Mustang – 1940.

Mustang se odlikovao velikim dometom, tako da je mogao pratiti savezničke bombardere na letovima do unutrašnjosti Njemačke.

Dana 26. listopada 1940. godine održan je prvi službeni let američkog lovca P-51 Mustang. Radilo se o jednom od najuspješnijih lovačkih zrakoplova iz Drugog svjetskog rata, proizvedenom u konačnici u više od 15.000 primjeraka. Na prvom letu Mustagom je upravljao Vance Breese, testni pilot poznat po velikim zaradama na sličnim letovima.

Mustang je postao svojevrsnom ratnom legendom, a određeni broj primjeraka tog zrakoplova je i danas u letećem stanju. Mustang se odlikovao velikim dometom, koji je mogao zahvaliti vanjskim spremnicima goriva, a čime je mogao pratiti savezničke bombardere na letovima do unutrašnjosti Njemačke (čak i do Berlina). U usporedbi sa znamenitim britanskim Spitfireom, Mustang je imao znatno veći domet, no Spitfire je vjerojatno ipak bio nešto bolji u zračnim okršajima. Mustang je mogao doseći brzinu od 700 kilometara na sat te se uspeti do visine od čak 12.800 metara. S vremenom je opremljen verzijom motora Rolls-Royce Merlin (takav je motor pokretao i Spitfire). U pojedinim izvedbama Mustanga maksimalna snaga tog motora mogla je dosezati oko 2.000 konjskih snaga.


Komentari