Na današnji dan

Prvi let lovca F-16 (1974.)

Američki lovački zrakoplovi F-16 Fighting Falcon, koji su već duže vrijeme i hrvatska opcija modernizacije zrakoplovstva, lete još od davne 1974. godine. Dana 2. veljače te godine izvršen je prvi službeni pokusni let tog zrakoplova. Trajao je 90 minuta te počeo i završio na zrakoplovnoj bazi Edwards u Kaliforniji (iz iste je baze Chuck Yeager izveo prvo probijanje zvučnog zida, a na nju je sletio i prvi Space Shuttle). Zrakoplov F-16 proizvodila je kompanija General Dynamics, no 1993. prodala je prava Lockheedu.

SAD danas više ne naručuje nove F-16 zrakoplove, no proizvodi ih i dalje za strane naručitelje (25 zemalja u svijetu). Isti su zrakoplovi proizvođeni i u Europi, Turskoj i Južnoj Koreji. Zanimljivo je da je F-16 laki lovac i da koristi isti mlazni motor kao i teži F-15 Eagle. No, F-16 ima samo jedan takav motor i jednog pilota, a F-15 dva ista motora i dva člana posade.

Lovci F-16 sudjelovali su u više sukoba, većinom na Bliskom Istoku, ali i u sukobima nastalima nakon raspada Jugoslavije. Sudjelovali su i u grčko-turskim pograničnim sukobima (1996. i 2006.) te tijekom pokušaja državnog udara u Venezueli 1992. godine.

Komentari