Na današnji dan

Prvi let Grafa Zeppelina preko Atlantskog oceana (1928.)

Dana 15. listopada 1928. godine zračni brod Graf Zeppelin dovršio je svoj prvi let preko Atlantskog oceana. Radilo se o letu koji je započeo u njemačkom gradu Friedrichshafenu na obali Bodenskog jezera, a završio u bazi Lakehurst u SAD-u, oko 80 kilometara južno od New Yorka i 60 kilometara istočno od Philadelphije.

Graf Zeppelin prešao je tijekom tog putovanja gotovo 10.000 kilometara u 111 sati i 44 minute, što znači da mu je prosječna brzina bila oko 89 kilometara na sat. Graf Zeppelin započeo je svoj radni vijek u rujnu iste godine, tako da mu je spomenuto transatlantsko putovanje bilo jedno od prvih uopće. Jedna od putnica na letu preko oceana bila je i britanska aristokratkinja Lady Hay Drummond-Hay, koja je djelovala i kao novinarka.

Zračni brod imao je luksuznu opremu, koje je uključivala i specijalni porculan. Ipak, let nije prošao bez nezgoda, jer se nad oceanom poderala pokrovna tkanina zračnog broda. Posada je u zraku izvršila nužne popravke i nastavila put, tako da je let sretno okončan. 

Komentari