Na današnji dan

Prvi let Boeinga 707 – Kennedyjevog predsjedničkog zrakoplova – 1957.

Prva kompanija koja je upotrijebila Boeing 707 bio je znameniti američki Pan Am (svojedobno najveći na svijetu). 

Dana 20. prosinca 1957. godine izveden je prvi let Boeinga 707, mlaznog zrakoplova koji je uvelike utjecao na povijest putničkog zračnog prometa. Premda to nije bio prvi mlazni putnički zrakoplov u povijesti, bio je prvi koji je ostvario velik komercijalni uspjeh. Tijekom dvadesetak godina proizvodnje izrađeno je više od 1.000 primjeraka Boeinga 707.

Tehnologija mlaznih motora razvijana je tijekom Drugog svjetskog rata, no u upotrebu kod putničkih zrakoplova ušla je tek nakon rata. Prvi putnički mlažanjak koji je ušao u komercijalnu upotrebu bio je britanski De Havilland Comet, koji je letio na putničkim linijama od 1952. godine. Boeing 707 bio je znatno veći od Cometa, s mogućnošću nošenja više od 100 putnika (u kasnijim varijantama i preko 200).

Prva kompanija koja je upotrijebila Boeing 707 bio je znameniti američki Pan Am (svojedobno najveći na svijetu). Zanimljivo je da je 1958. godina, kad je 707 pušten u promet preko Atlantskog oceana, bila prva godina u kojoj je broj putnika zrakoplovom nadmašio broj putnika na prekooceanskim brodovima. Zanimljivo je da je i američki predsjednik Kennedy koristio verziju Boeinga 707 kao predsjednički zrakoplov (tzv. Air Force One).


Komentari