Na današnji dan

Prvi let američkog zrakoplova F-4 Phantom – 1958.

Premda je bio ujedno i lovac, F-4 mogao je ponijeti čak oko osam i pol tona bombi i raketnog oružja, po čemu je nadmašivao teške bombardere iz Drugog svjetskog rata. 

Dana 27. svibnja 1958. godine izveden je prvi let američkog zrakoplova F-4 Phantom. Točniji naziv za njega glasi Phantom II, jer je ime Phantom već ranije bilo upotrijebljeno za mlazni lovac McDonnell FH Phantom, koji je poletio još za vrijeme Drugog svjetskog rata. Za lovac F-4 duže je vrijeme traženo odgovarajuće ime, a među prijedlozima su bila i imena Mythras te Spectre, no ipak je odabrano već korišteno ime Phantom. Prototip lovca F-4 poletio je spomenutog 27. svibnja 1958. godine s pilotom Robertom C. Littleom za upravljačem.

Nakon rješavanja prvotnih problema F-4 dobio je impresivne letne karakteristike. Dapače, uspio je srušiti čak 16 svjetskih rekorda na području brzine i visine leta. Mogao je čak dva i pol puta nadmašiti brzinu zvuka (Mach 2.5) te se uspeti na visinu veću od 30.000 metara. Zanimljivo je da je F-4 bio zrakoplov razmjerno velikih dimenzija i mase, dug oko 19,2 metara i s maksimalnom masom pri uzlijetanju većom od čak 28 tona. Premda je bio ujedno i lovac, F-4 mogao je ponijeti čak oko osam i pol tona bombi i raketnog oružja, po čemu je nadmašivao teške bombardere iz Drugog svjetskog rata. Ukupno je proizvedeno čak 5.195 primjeraka F-4, više nego ijednog drugog američkog nadzvučnog vojnog zrakoplova u povijesti.

Komentari