Na današnji dan

Prvi kralj Saske i jedini vladar Varšavskog Vojvodstva – 1750.

Tijekom Napoleonskog razdoblja nosio je titulu varšavskog vojvode, kao monarh francuske vazalne države Varšavsko Vojvodstvo.

Fridrik August I. iz dinastije Wettin, prvi kralj Saske, rođen je 23. prosinca 1750. godine. Rodio se u saskoj glavnoj prijestolnici, Dresdenu, a vladarom Saske postao je u dobi od samo dvanaest godina, jer mu je otac preminuo mlad. Zatim je Fridrik August I. vladao do smrti 1827. godine, tj. više od 60 godina. Isprva je imao samo vladarski naslov kneza izbornika Saske, no 1806. godine uzvišen je na položaj kralja Saske.

Tijekom Napoleonskog razdoblja nosio je i titulu varšavskog vojvode, kao monarh francuske vazalne države zvane Varšavsko Vojvodstvo. Fridriku Augustu I. zamalo je izmaknula i mnogo veća vlast. Naime, njegova baka Marija Josipa trebala je po dogovorima s početka 18. stoljeća umjesto Marije Terezije naslijediti posjede dinastije Habsburg, koji su uključivali Austriju, Češku, Ugarsku, Hrvatsku i područje današnje Belgije. Djed Fridrika Augusta I. bio je poljski kralj i suprug spomenute Marije Josipe, pa je Fridrik August I. mogao teoretski naslijediti gotovo cijeli srednjoeuropski prostor (Habsburšku Monarhiju, Kraljevinu Poljsku i Sasku) da Marija Terezija nije postala nasljedicom umjesto spomenute bake. Svjetska povijest vjerojatno bi bila uvelike različita da je još u 18. stoljeću bila stvorena toliko velika monarhija na graničnom rusko-njemačkom prostoru.


Komentari