Na današnji dan

Prvi kralj iz dinastije Stewart došao na škotsko prijestolje (1371.)

Dana 22. veljače 1371. na škotsko je prijestolje došao prvi kralj iz dinastije Stewart (Stuart). Bio je to Robert II., sin Waltera Stewarta, 6. nasljednog visokog upravitelja kućanstva škotskih kraljeva (engl. High Steward of Scotland). Upravo je po toj nasljednoj funkciji dinastija Stewart i dobila svoj naziv (riječ steward označavala je u srednjovjekovnom kontekstu upravitelja kućanstva, tj. majordoma).

Dinastija Stewart vladala je Škotskom od spomenute 1371. godine, a 1603. došla je i na englesko prijestolje (nakon izumiranja dinastije Tudor). Prema francuskom je izgovoru za tu dinastiju korišten i naziv Stuart. S engleskog i škotskog prijestolja svrgnuti su Stewarti/Stuarti nakratko tijekom Građanskog rata i vladavine Cromwella, no kasnije su se vratili na vlast. Posljednja pripadnica dinastije Stewart/Stuart koja je vladala Engleskom i Škotskom bila je kraljica Ana, koje je preminula 1714. godine.

Sve u svemu, vladavina te dinastije trajala je u Škotskoj više od 300 godina, a u Engleskoj stotinjak godina. Robert II. Stewart, kao prvi kralj iz te dinastije uopće, vladao je Škotskom od 1371. do 1390. godine. Po njegovom stupanju na prijestolje čast nasljednog visokog upravitelja kućanstva škotskih kraljeva prešla je na njegovog najstarijeg sina, a to je zatim postala tradicija. Tako i danas tu čast nosi najstariji sin i nasljednik škotske kraljice (ujedno i britanske kraljice općenito) Elizabete II., koji je poznatiji kao Charles, princ od Walesa.

Komentari