Na današnji dan

Prvi korejski car Ratnik svjetlosti (1852.)

Dana 8. rujna 1852. rođen je prvi korejski car, imena Gwangmu, što na korejskom znači Ratnik Svjetlosti. Malo kome je danas uopće poznato da je Koreja nekada bila carstvo. Razlika između kraljevstva i carstva bila je u tome što je kralj bio podložan kineskom caru, poput vazala, dok je car bio potpuno nezavisan vladar.

Spomenuti korejski vladar proglasio se carem 1897. godine, upravo kako bi naglasio svoju neovisnost o Kineskom Carstvu. Glavni grad novog Korejskog Carstva bio je Seoul, nazivan u to doba Hanseong. Zanimljivo je da je himnu Carstva skladao njemački glazbenik Franz Eckert, poznat i po tome što je radio na glazbi za japansku himnu Kimigayo, koja se u Japanu i danas koristi kao državna himna. 

Korejskim Carstvom vladala su samo dva cara, spomenuti Gwangmu i njegov sin Yunghui. Carstvo su 1910. anektirali Japanci u svom ekspanzionističkom naletu, koji će kasnije progutati i veliki dio Kine. Nasljednici posljednjeg korejskog cara i danas žive i smatra ih se pretendentima na carsko prijestolje Koreje.

Komentari