Na današnji dan

Prvi Korejac koji je postao kardinal Katoličke Crkve – 2009.

Broj katolika u Južnoj Koreji uvelike se povećao u doba kad je Kim Sou-hwan bio nadbiskup Seoula.

Dana 16. veljače 2009. godine umro je južnokorejski kardinal Stephen Kim Sou-hwan. On je bio prvi čovjek korejskog podrijetla koji je ikada proglašen kardinalom Katoličke Crkve. Po godini rođenja – 1922. – bio je samo nešto mlađi od hrvatskog kardinala Franje Kuharića (koji danas ima i naslov sluge Božjeg zbog pokretanja postupka za proglašenje blaženim).

Kardinal Kim rođen je na jugu Koreje u doba kad je korejsko područje još bilo pod vrhovnom vlašću Japana. Naime, Japan je 1910. godine proglasio aneksiju Koreje i držao je tu zemlju sve do kraja Drugog svjetskog rata. Zanimljivo je da je tijekom Drugog svjetskog rata mladi Kim studirao na katoličkom sveučilištu u Tokiju (to sveučilište osnovali su isusovci u Japanu). Zaređen je za svećenika 1951. godine, u dobi od 29 godina. Bio je neko vrijeme župnik u Južnoj Koreji. Postao je biskup Masana u Južnoj Koreji, a zatim i nadbiskup Seoula.

Godine 1969. nadbiskup Kim imenovan je prvim kardinalom u povijesti Koreje. Kao kardinal sudjelovao je na konklavi koja je izabrala sv. Ivana Pavla II. za papu. Zanimljivo je da je kardinal Kim bio vrlo cijenjen u Južnoj Koreji, i to ne samo među katolicima. Broj katolika u Južnoj Koreji uvelike se povećao u doba kad je on bio nadbiskup Seoula.

Zanimljivo je da su nakon kardinalove smrti na današnji dan u bolnici njegove oči navodno donirane za dvije uspjele transplantaciju rožnice. U Južnoj Koreji navodno je nakon toga snažno porastao broj donacija organa.


Komentari