Na današnji dan

Prvi komercijalni let mlaznim putničkim avionom – 1952.

Radilo se o revolucionarnom konceptu, jer je mlazni pogon omogućavao putovanje 50-60 % većom brzinom od tadašnjih naprednih propelerskih putničkih zrakoplova.

Dana 2. svibnja 1952. godine poletio je na komercijalni let prvi mlazni putnički avion na svijetu. Zanimljivo je da se radilo o britanskom, a ne američkom proizvodu, imena De Havilland Comet. Naime, upravo su Britanci prvi uspješno razvili mlaznu tehnologiju (ne računajući Nijemce u Trećem Reichu, čiji je razvoj mlaznog motora tekao paralelno, no zatim je prekinut na kraju Drugog svjetskog rata). Kompaniju De Havilland bio je osnovao britanski aviokonstruktor i pilot Geoffrey de Havilland još 1920. godine.

Prvi komercijalni putnički let De Havillandovim Cometom obavljen je na liniji London-Johannesburg. Radilo se o revolucionarnom konceptu, jer je mlazni pogon omogućavao Cometu putovanje 50-60 % većom brzinom od tadašnjih naprednih propelerskih putničkih zrakoplova (npr. tipa DC-6). Na let Cometom odlučila se čak i tadašnja britanska kraljica Elizabeta II. (koja je kraljicom postala iste godine, svega tri mjeseca prije spomenutog prvog leta). Kraljicu Elizabetu II. na letu Cometom pratio je osobno Geoffrey de Havilland.

Godine 1952., kao i na početku 1953., činilo se da će Comet doživjeti velik komercijalni uspjeh, naročito s obzirom na to da još nije imao konkurenciju na području mlaznih putničkih zrakoplova. Međutim, tada su se zaredale katastrofalne nesreće. Prvo je jedan Comet udario u tlo na kraju uzletne staze kod Rima. Premda nije bilo poginulih, već samo nekoliko ozlijeđenih, letjelica je bila potpuno neupotrebljiva za daljnju upotrebu. Zatim je u Pakistanu jedan Comet udario u tlo ubrzo nakon polijetanja, pri čemu je poginulo svih 11 osoba na zrakoplovu. Zrakoplovne kompanije počele su tada otkazivati narudžbe za te letjelice. 

Strahovito teška nesreća dogodila se u svibnju 1953. godine kod Calcutte u Indiji, kad se jedan Comet srušio i poveo sa sobom u smrt 43 osobe. Ta se katastrofa dogodila točno na prvu obljetnicu spomenutog Cometovog prvog leta. Napravljena je velika istraga koja je ukazala na probleme sa zamorom materijala na Cometima. Nakon još nekoliko nesreća pokazalo se da je Comet bio, doduše revolucionaran, ali i vrlo opasan proizvod, zbog kojeg je stradalo mnogo ljudskih života


Komentari