Na današnji dan

Prvi katolički lord gradonačelnik Londona nakon razdoblja progona katolika u Engleskoj – 1832

Izbor katolika Polydorea de Keysera na uglednu funkciju lorda gradonačelnika Londona bilo je izraz uvođenja tolerancije prema katolicima u Engleskoj.

Dana 13. prosinca 1832. godine rođen je Polydore de Keyser prvi katolički gradonačelnik Londona nakon razdoblja reformacije. Naime, on je 1887. godine izabran na funkciju zvanu Lord Mayor of London (lord gradonačelnik Londona). Riječ je o zanimljivoj funkciji koja daje niz privilegija, npr. stanovanje u gradonačelničkoj palači u središtu Londona (nasuprot zgrade Bank of England). Uvođenje lorda gradonačelnika u funkciju popraćeno je ekstravagantnom svečanošću, pri čemu on nosi raskošnu odjeću i vozi se u pozlaćenoj kočiji. Nekoć je postojao običaj da izabrani lordovi gradonačelnici dobivaju titule viteza (predmetak Sir ispred imena).

Sir Polydore de Keyser rođen je u belgijskom gradu Dendermondeu kao katolik. U Englesku se doselio već prije 1849. godine. U Londonu je osnovao velik hotel koji je osobno vodio. Taj hotel, zvan Royal Hotel, a kasnije po njemu i De Keyser’s Royal Hotel, imao je čak oko 400 soba, a u njemu su odsjedali mnogi gosti iz stranih zemalja. Zanimljivo je da je Polydore de Keyser znao govoriti čak šest jezika.

Izbor katolika Polydorea de Keysera na uglednu funkciju lorda gradonačelnika Londona bilo je izraz uvođenja tolerancije prema katolicima u Engleskoj (u 16. i 17. stoljeću katolike su u toj zemlji progonili pa su se katolički svećenici koji su služili Svetu Misu morali skrivati da ne bi bili ubijeni). Srećom, prilike su se kasnije popravile, a danas je katoličanstvo među vodećim religijama u toj zemlji, s milijunima vjernika.Polydore de Keyser preminuo je 1898. godine u dobi od 65 godina.


Komentari