Na današnji dan

Prvi katolički kandidat za predsjednika SAD-a – zaslužan za gradnju Empire State Buildinga – 1873.

 Al Smith bio je predsjedavajući kompanije koja je gradila Empire State Building. 

Dana 30. prosinca 1873. godine u New Yorku je rođen Al Smith, prvi katolički kandidat za predsjednika SAD-a. Puno ime bilo mu je Alfred Emanuel Smith, a zanimljivo je da mu je otac podrijetlom bio Talijan s prezimenom Ferraro (otac je to prezime promijenio u Smith, jer obje riječi znače kovač). Majka Ala Smitha bila je irskog podrijetla, a on se u New Yorku većinom identificirao upravo s Ircima. U svakom slučaju, i talijanski i irski imigranti u New Yorku bili su velikom većinom katolici po vjeroispovijesti.

Al Smith izabran je 1918. godine za guvernera države New York. Riječ je o jednoj od najuglednijih političkih funkcija u SAD-u, koju su do sada obnašale mnoge povijesno značajne osobe. Primjerice, čak su četiri guvernera države New York kasnije postala predsjednicima SAD-a (Martin Van Buren, Grover Cleveland, Theodore Roosevelt i Franklin Delano Roosevelt). Nadalje, šest guvernera te države postalo je potpredsjednicima SAD-a, a dvojica vrhovnim sucima (šefovima Vrhovnog suda SAD-a). Čak se deset guvernera te države kandidiralo za američkog predsjednika kao članovi dvaju glavnih stranaka (Demokratske i Republikanske).

Guverner Al Smith kandidirao se za predsjednika SAD-a 1928. godine. Bio je prvi katolik u povijesti koji je osigurao kandidaturu na američkim predsjedničkim izborima (prvi i do sada jedini katolik koji je uspio pobijediti na izborima za predsjednika bio je John F. Kennedy). Smithov protukandidat na izborima 1928. godine bio je republikanac Herbert Hoover. Zanimljivo je da je Smith na tim izborima uspio usvojiti čak 40,8 % glasova birača u cijelom SAD-u, no Hoover je ipak nadmoćno pobijedio u pogledu elektorskih glasova.


Smith je na izborima za guvernera države New York pobijedio čak četiri puta, tako da je na tom položaju bio ukupno osam godina. Osobito je zanimljivo da je upravo Al Smith bio predsjedavajući kompanije koja je gradila znameniti Empire State Building na Manhattanu, tadašnju najveću građevinu na svijetu. Navodno je zbog njegovog irskog utjecaja gradnja tog nebodera započela upravo na dan sv. Patrika 1930. godine. Vrpcu je pri otvaranju zgrade prerezala Smithova unučad. Nakon duge političke karijere Al Smith umro je 4. listopada 1944. godine, u 71. godini, u svom rodnom New Yorku.

Komentari