Na današnji dan

Prvi japanski useljenici došli masovno u Brazil – 1908.

Japanci koji su dolazili u Brazil bili su vrlo otporni na miješanje s drugim stanovništvom jer su se uglavnom ženili i udavali među sobom. 

Dana 18. lipnja 1908. godine došli su prvi japanski useljenici masovno u Brazil. Zanimljivo je da danas Brazil ima najveću populaciju japanskog podrijetla od svih država izvan Japana. Ukupan njihov broj u Brazilu procjenjuje se na 1,5 do 2,5 milijuna. Najviše ljudi japanskog podrijetla živi u brazilskim državama São Paulo i Paraná.

Doseljenici koji su prvi došli doplovili su na brodu Kasato Maru. Radilo se o broju od oko 790 ljudi. Brod Kasato Maru isplovio je iz japanske luke Kobe, a do Brazila je došao preko Indijskog oceana, oplovivši Rt dobre nade na jugu Afrike. Nakon dolaska u Brazil mnogi su Japanci radili na plantažama kave, naročito oko São Paula.

Japanci koji su dolazili u Brazil bili su vrlo otporni na miješanje s drugim stanovništvom jer su se uglavnom ženili i udavali među sobom. Tek su u drugoj polovini 20. stoljeća počeli u većem broju ulaziti u brakove s osobama nejapanskog podrijetla.

Određeni broj japanskih potomaka u međuvremenu se vratio u Japan i tamo čini specifičnu skupinu povratnika. Na navedeni datum 2008. godine japanski prijestolonasljednik Naruhito, sin vladajućeg cara, boravio je u Brazilu povodom 100. godišnjice dolaska spomenutih prvih japanskih doseljenika.


Komentari