Na današnji dan

Prvi izravni izbori za Europski parlament – 1979.

Eröffnung des Europa-Wahlkampfs der SPD mit Bundeskanzler Helmut Schmidt und Willy Brandt in Nürnberg.

Europska zajednica u to vrijeme imala je samo devet država članica.

Dana 7. lipnja 1979. godine započeli su prvi izravni izbori za Europski parlament. Radilo se o prvim izborima u povijesti Europske zajednice i o prvim međunarodnim izborima u povijesti općenito. Birano je 410 zastupnika u Europskom parlamentu, s time da je Europska zajednica u to vrijeme imala samo devet država članica (bile su to Francuska, Savezna Republika Njemačka, Italija, Danska, Nizozemska, Luksemburg, Belgija, Irska i Velika Britanija).

Najviše zastupničkih mandata na tim izborima dobili su socijaldemokrati (27,6 %), a na drugo su mjesto dospjeli pučani, s 26,1 % osvojenih mandata. Komunisti su na tim izborima dobili čak 44 zastupnička mandata tj. udio od 10,7 % u Europskom parlamentu, dok su liberali dobili 40 mandata.

Među prvim zastupnicima koji su te godine izabrani u Europski parlament bili su neki poznati političari iz ranije i kasnije povijesti. Primjerice, za zastupnike su na tim izborima izabrani Willy Brandt (raniji njemački kancelar), Jacques Chirac (tadašnji pariški gradonačelnik i kasniji predsjednik Francuske), Bettino Craxi (kasniji talijanski premijer), Édith Cresson (kasnija francuska premijerka), Jacques Santer (kasniji premijer Luksemburga i predsjednik Europske komisije), ali i automobilski dizajner Sergio Pininfarina te Susanna Agnelli (sestra vlasnika Fiata Giannija Agnellija). Za prvu predsjednicu takvog Europskog parlamenta izabrana je Simone Veil, dotadašnja francuska ministrica zdravstva.


Komentari