Na današnji dan

Prvi isusovci: blaženi Petar Faber – 1506.

Za povijest isusovaca vrlo je važna osnivačka skupina od 7 ljudi, kojoj je pripadao sv. Petar Faber. Radilo se o sv. Ignaciju Lojolskom i šestorici njegovih kolega studenata s Pariškog sveučilišta, koji su se udružili 1534. godine na pariškom Montmartreu.

Dana 13. travnja 1506. godine rođen je jedan od osnivačkih članova slavne Družbe Isusove (Isusovačkog reda). Ime mu je bilo sv. Petar Faber, a rodio se u alpskom dijelu današnje Francuske, u selu Villaret (otprilike na pola puta između Ženeve i Mont Blanca). Za povijest isusovaca vrlo je važna osnivačka skupina od 7 ljudi, kojoj je pripadao sv. Petar Faber. Radilo se o sv. Ignaciju Lojolskom i šestorici njegovih kolega studenata s Pariškog sveučilišta, koji su se udružili 1534. godine u kripti crkve na pariškom Montmartreu. Iz tog njihovog zajedništva nastala je kasnije, papinskom potvrdom, Družba Isusova.

Donosimo popis tih 7 jezgrenih članova reda, s godinom njihovog rođenja:

– sv. Ignacije Lojolski (1491.)

– sv. Franjo Ksaverski (1506.)


– sv. Petar Faber (1506.)

– Simão Rodrigues (1510.)

– Nicolas Bobadilla (1511.)

– Diego Laynez (1512.)

– Alfonso Salmeron (1515.)

Dakle, sv. Petar Faber jedan je od trojice među njima koji su do sada proglašeni svecima Katoličke Crkve. Od navedene sedmorice, može se spomenuti da je Diego Laynez postao drugi general Reda nakon smrti sv. Ignacija Lojolskog.

Sv. Petar Faber bio je navodno poznat po svojoj sposobnosti uspostavljanja prijateljstva s ljudima koje je susretao. Proputovao je velik dio Europe šireći isusovačka načela. Zanimljivo je da je sva svoja putovanja navodno obavljao pješice, što je bio znatan fizički napor s obzirom na velike udaljenosti. Navodno je bio jedan od najboljih voditelja znamenitih isusovačkih Duhovnih vježbi. Umro je u dobi od 40 godina u Rimu, navodno u rukama samog sv. Ignacija Lojolskog.

Komentari