Na današnji dan

Prvi indijski feldmaršal u povijesti – 2008.

Sam Manekshaw dobio je čin indijskog feldmaršala u doba premijerke Indire Gandhi. Bio je to prvi put u povijesti da je u Indijskoj vojsci dodijeljen taj čin. 

Dana 27. lipnja 2008. godine umro je indijski feldmaršal Sam Manekshaw, prvi čovjek u povijesti kojem je dodijeljen čin indijskog feldmaršala. Sam Manekshaw rođen je u gradu Amritsaru 1914. godine. Podrijetlom je bio pripadnik naroda Parsi, kao i Freddie Mercury, Zubin Mehta i Jamsetji Tata (osnivač moćne industrijske grupacije Tata). Načelna vjeroispovijest Parsija je zoroastrizam, podrijetlom iz Perzije (današnjeg Irana).

Sam Manekshaw rođen je u Indiji pod britanskom kolonijalnom vlasti. Školovao se za vojnog časnika, a budući da je Indija u doba njegove mladosti još uvijek bila pod Velikom Britanijom, isprva je služio u Britanskoj indijskoj vojsci (engl. British Indian Army). U sklopu nje borio se u Drugom svjetskom ratu na bojištu u Burmi (kod tog je bojišta bio i poznati most na rijeci Kwai).

Nakon indijskog ostvarenja nezavisnosti bio je Sam Manekshaw visoki časnik u znamenitim jedinicama Gurka. Godine 1957. dobio je čin generala bojnika, a 1969. godine postao je šef stožera Indijske vojske (engl. Chief of the Army Staff of the Indian Army). Na tom je položaju bio za vrijeme rata između Indije i Pakistana 1971. godine. U tom je ratu Indija odnijela odlučujuću pobjedu nad Pakistanom (indijska premijerka bila je tada Indira Gandhi).

Godine 1973. dobio je Sam Manekshaw čin feldmaršala. Bio je to prvi put u povijesti da je u Indijskoj vojsci dodijeljen taj čin. Kasnije je dodijeljen samo još jednom Indijcu – Kodanderi Madappi Cariappi, tako da su njih dvojica jedini feldmaršali u dosadašnjoj indijskoj povijesti.


Feldmaršal Sam Manekshaw umro je 2008. godine u visokoj 95. godini života. Spomenuti drugi feldmaršal Kodanderi Madappi Cariappi umro je još 15 godina ranije, tako da danas više ne postoji nijedan živući indijski feldmaršal.

Komentari