Na današnji dan

Prvi Habsburgovac na hrvatskom prijestolju (1438.)

Dana 18. ožujka 1438. izabran je za njemačkog kralja Albert II. Habsburški. Zanimljivo je da je on ujedno bio i prvi Habsburgovac na prijestolju Hrvatske i Ugarske. Albert II. Habsburški postao je još prethodne godine kralj Ugarsko-Hrvatskog Kraljevstva, nakon smrti svog tasta – poznatog cara i kralja Žigmunda Luksemburškog.

Albertov dolazak na ugarsko-hrvatsko prijestolje bio je posljedica činjenice da je on bio suprug Žigmundove jedine kćeri i nasljednice Elizabete (Žigmund nije imao sinova, nego samo jednu kćer koju je rodila njegova supruga Barbara Celjska).

Albert II. Habsburški trebao je od svog tasta naslijediti osim Ugarske i Hrvatske još Češku, Moravsku i Šlesku, kao i naslov cara Svetog Rimskog Carstva. I doista, izabran je za njemačkog vladara na izborima u Frankfurtu. Međutim, nikada nije dočekao svoju službenu krunidbu za cara, jer je ubijen već sljedeće godine kod Neszmélya u Ugarskoj.

U trenutku smrti bile su mu 42 godine, a supruga mu je tada bila trudna. Njegov sin i nasljednik rodio se četiri mjeseca nakon očeve smrti pa ga se naziva Ladislav Posmrtni (Postumus – latinski pojam koji obično označava djecu rođenu nakon očeve smrti).


Komentari