Select your Top Menu from wp menus

18.03.

Prvi Habsburgovac na hrvatskom prijestolju (1438.)

Prvi Habsburgovac na hrvatskom prijestolju (1438.)

Dana 18. ožujka 1438. izabran je za njemačkog kralja Albert II. Habsburški. Zanimljivo je da je on ujedno bio i prvi Habsburgovac na prijestolju Hrvatske i Ugarske. Albert II. Habsburški postao je još prethodne godine kralj Ugarsko-Hrvatskog Kraljevstva, nakon smrti svog tasta – poznatog cara i kralja Žigmunda Luksemburškog.

Albertov dolazak na ugarsko-hrvatsko prijestolje bio je posljedica činjenice da je on bio suprug Žigmundove jedine kćeri i nasljednice Elizabete (Žigmund nije imao sinova, nego samo jednu kćer koju je rodila njegova supruga Barbara Celjska).

Albert II. Habsburški trebao je od svog tasta naslijediti osim Ugarske i Hrvatske još Češku, Moravsku i Šlesku, kao i naslov cara Svetog Rimskog Carstva. I doista, izabran je za njemačkog vladara na izborima u Frankfurtu. Međutim, nikada nije dočekao svoju službenu krunidbu za cara, jer je ubijen već sljedeće godine kod Neszmélya u Ugarskoj.

U trenutku smrti bile su mu 42 godine, a supruga mu je tada bila trudna. Njegov sin i nasljednik rodio se četiri mjeseca nakon očeve smrti pa ga se naziva Ladislav Posmrtni (Postumus – latinski pojam koji obično označava djecu rođenu nakon očeve smrti).

Facebook Comments

Vezani članci