Na današnji dan

Prvi globalni satelitski prijenos uživo – 1967.

Program je trajao oko dva i pol sata, a globalni prijenos ostvaren je pomoću četiriju telekomunikacijskih satelita u geosinkronoj orbiti.

Dana 25. lipnja 1967. godine održan je prvi globalni satelitski prijenos uživo. Radilo se o produkciji skupnog naziva Our World (hrv. Naš svijet), s dijelovima emitiranim iz čak 14 država (Australija, Austrija, Kanada, Danska, Francuska, Italija, Japan, Meksiko, Španjolska, Švedska, Tunis, Velika Britanija, SAD i Zapadna Njemačka). 

U emitiranim prijenosima nastupali su neki svjetski popularni izvođači, poput Beatlesa s pjesmom All you need is love i Marije Callas. Sudjelovao je i Pablo Picasso, a procjenjuje se da je prijenos gledalo od 400 do čak 700 milijuna ljudi. Postignut je rekord za veličinu televizijskog gledateljstva jer ranije nijedan prijenos uživo nije pratilo toliko osoba. Program je trajao oko dva i pol sata, a globalni prijenos ostvaren je pomoću četiriju telekomunikacijskih satelita u geosinkronoj orbiti (jedan od njih bio je Intelsat I, poznat i pod nadimkom Early Bird, koji je postao slavan kao prvi telekomunikacijski satelit u geosinkronoj orbiti).

Program Our World započeo je emitiranjem iz Kanade, a zatim se nastavio u ostalih 14 država, koje su se dogovorile da neće upotrijebiti nikakav prethodno snimljen televijski materijal.


Komentari