Na današnji dan

Prvi general u svemiru (1930.)

Dana 17. rujna 1930. godine rođen je Thomas P. Stafford, čovjek koji je postao američki astronaut, a zatim i prvi general u svemiru. Naime, upravo je Stafford, na misiji Apollo-Sojuz iz 1975. godine postao prva osoba s generalskim činom ikada lansirana u svemir (tada je imao čin brigadnog generala u Američkom ratnom zrakoplovstvu).

Thomas P. Stafford rođen je u gradiću Weatherfordu u Oklahomi, stotinjak kilometara od granice s Teksasom. Danas je general Stafford vrlo slavan u svom rodnom mjestu. Naime, po njemu je nazvan tamošnji aerodrom (Thomas P. Stafford Airport), kao i muzej posvećen zrakoplovstvu i svemiru (Stafford Air & Space Museum).

Stafford se NASA-i priključio 1962. godine, a prethodno je bio testni pilot Američkog ratnog zrakoplovstva (USAF). U svemiru je Stafford bio četiri puta (misije Gemini 6A, Gemini 9A, Apollo 10 i Apollo-Sojuz). Stafford je i jedan od troje ljudi koji po Guinnnessovoj knjizi rekorda drže apsolutni rekord u brzini leta kroz svemir. Naime, Apollo 10, kojim je upravo Stafford zapovijedao, postigao je pri povratku iz Mjesečeve orbite prema Zemlji veću brzinu od bilo koje druge svemirske letjelice s ljudskom posadom u povijesti. Stafford je tijekom karijere dosegao čin generala s čak tri zvjezdice. Bio je i nominiran za Nobelovu nagradu za mir (za svoje djelovanje na misiji Apollo–Sojuz, gdje je blisko surađivao sa sovjetskim zapovjednikom Aleksejem Leonovom).

Komentari