Na današnji dan

Prikazan prvi crtani film o omiljenom mačku i mišu – Tomu i Jerryju – 1940.

Zanimljivo je da su Hanna i Barbera, tvorci likova Toma i Jerryja, za svoje crtane filmove o tom mačku i mišu dobili čak sedam Oskara.

Dana 10. veljače 1940. godine prvi je put javno prikazan crtani film s likovima Toma i Jerryja. Radilo se o filmu Mačak dobiva čizmu (eng. Puss Gets the Boot) u distribuciji Metro-Goldwyn-Mayera. Glavnim tvorcima likova Toma i Jerryja smatra seWilliama Hannu i Josepha Barberu. Njih su dvojica, osim Toma i Jerryja, zaslužni i za kreiranje Obitelji Kremenko (eng. The Flintstones), a radili su i na mnogim drugim animiranim filmovima. Inače, Hanna je bio irskog, a Barbera talijanskog podrijetla, no obojica su rođeni u SAD-u.

Zanimljivo je da su Hanna i Barbera za svoje crtane filmove o Tomu i Jerryju dobili čak sedam Oskara. Već u prvom filmu, prikazanom na današnji dan 1940. godine, radnja se zbivala oko Tomovih pokušaja da ulovi miša Jerryja. Film je trajao 9 minuta i 15 sekundi, a na njegovom je kraju Tom nastradao (vlasnica ga je izbacila iz kuće). Inače, u doba prvog prikazivanja tog filma, u Europi je započinjao Drugi svjetski rat (Njemačka je napala Poljsku u rujnu prethodne godine).

Komentari