Na današnji dan

Prvi europski brodovi stigli do Indije – 1498.

Vascu da Gami trebalo je oko 10 i pol mjeseci da doputuje u Indiju iz Portugala.

Dvadesetog svibnja 1498. godine dogodio se prekretni događaj u svjetskoj povijesti kad su brodovi Vasca da Game pristali uz Indijsku obalu kao prvi koji su iz Europe došli u Aziju putem oko Afrike. Time je i službeno bio otkriven pomorski put iz Europe u Aziju, što je u to doba bilo značajno zbog trgovine začinima i ostalom robom. Naime, trgovina s Azijom putem Bliskog Istoka bila je u to vrijeme sve više pod kontrolom Osmanskog Carstva.

Vascu da Gami trebalo je oko 10 i pol mjeseci da doputuje u Indiju iz Portugala. Raspolagao je s ukupno četiri broda. On je osobno plovio na glavnom brodu imena São Gabriel, a u pratnji su mu bili još i brodovi São Rafael (pod zapovjedništvom njegovog brata Paula da Game) i Berrio (kojim je zapovijedao Nicolau Coelho) te jedan bezimeni opskrbni brod. Da Gamini su brodovi na indijsko kopno na jednu plažu po imenu Kappad u južnoj Indiji.

Indijci su da Gamine Portugalce gostoljubivo i svečano dočekali. Organizirali su procesiju u kojoj je sudjelovalo navodno 3.000 ljudi. Da Gama je primljen i u audijenciju kod lokalnog vladara Zamorina. Bio je to prilično moćan monarh koji je vladao na znatnom području i živio u luksuzu. Kad je Vasco da Gama donio Zamorinu poklone portugalskog kralja nastalo je razočaranje. Naime, pokloni su se sastojali od šest šešira, četiri ogrtača, četiri grane koralja, kutije šećera, dvije bačve ulja i posude s medom. Takvi su se pokloni Indijcima učinili gotovo bezvrijednima i čudili su se što nema zlata i srebra. Tamošnji arapski trgovci, koji su bili neprijatelji Portugalaca, pokušali su Indijce uvjeriti da je da Gama običan pirat, a ne poslanik nekog moćnog portugalskog kralja.

Odnosi Indijaca s Portugalcima zbog svega navedenog zahladili su se, ali je Vasco da Gama ipak uspio otići kući s brodovima natovarenim začinima. Kad je došao u Europu, ti su začini donijeli profit koji je oko 60 puta nadmašivao troškove ekspedicije.


Komentari