Na današnji dan

Prvi Europljani stupili nogom na Novi Zeland – 1642.

Tasman je prvo vjerojatno vidio visoke novozelandske planine.

Prvi put u povijesti Europljani su nogom stupili na Novi Zeland 18. prosinca 1642. godine. Taj pothvat izvela je ekspedicija pod vodstvom nizozemskog pomorca Abela Tasmana. Po njemu se danas zove otok Tasmanija pokraj Australije. Tasman je bio u službi poznate Nizozemske istočnoindijske kompanije (niz. Vereenigde Oost-Indische Compagnie – VOC), jedne od najmoćnijih korporacija u čitavoj svjetskoj povijesti (VOC je imala vlastiti novac te vojsku, mogla je voditi ratove, a na svom je području imala pravo uhićivati ljude, pa i vršiti smaknuća).

Na spomenutoj ekspediciji Tasman je prvo otkrio otok Tasmaniju, a nazvao ju je Van Diemenova zemlja, prema Antoniju van Diemenu, generalnom guverneru Nizozemske Istočne Indije (položaj koji odgovara direktoru spomenute kompanije VOC).

Tasmanova ekspedicija nastavila je zatim ploviti na istok, gdje je nakon nekog vremena ugledala obale Novog Zelanda. Tasman je vjerojatno vidio visoke novozelandske planine. Pristali su u zaljevu imena Golden Bay na Južnom otoku Novog Zelanda. Riječ je zapravo o najsjevernijem dijelu Južnog otoka, niti 200 kilometara od današnjeg novozelandskog glavnog grada Wellingtona (taj se glavni grad nalazi na Sjevernom otoku).


Komentari