Na današnji dan

Prvi engleski kralj iz dinastije Plantagenet – 1154.

Dinastija Plantagenet zadržala se na prijestolju te zemlje sve do 1485. godine.

Dana 19. prosinca 1154. godine okrunjen je prvi engleski kralj iz dinastije Plantagenet. Radilo se o Henriku II. Plantagenetu, koji je taj nadimak dobio po svom ocu. Naime, Henrikov otac Geoffroi dobio je nadimak Plantagenet po biljci koju je koristio za svoj simbol (na latinskom su tu biljku zvali Planta genista, a korištena je, između ostaloga, za izradu metli).

Henrik II. Plantagenet nije englesko prijestolje naslijedio po spomenutom ocu, koji je izvorno bio francuski grof, nego po svojoj majci Matildi, unuci Vilima Osvajača. Henrik II. svečano je okrunjen u Westminsteru pokraj Londona, na istom mjestu gdje je krunjen i njegov predak Vilim Osvajač. Osobitu snagu davala mu je činjenica da je osim Engleske posjedovao praktički polovinu Francuske, kao nasljeđe spomenutog oca Geoffroia. Time je Henrik II. bio jedan od najmoćnijih i najbogatijih monarha u cijeloj Europi.

Dinastija koju je Henrik II. Plantagenet osnovao u Engleskoj zadržala se na prijestolju te zemlje sve do 1485. godine, kad ju je naslijedila dinastija Tudor (posljednji Plantagenet koji je vladao Engleskom bio je kralj Rikard III., koji je poginuo u Bitki na Bosworthskom polju).


Komentari