Na današnji dan

Prvi dan strahotne Bitke na Sommei

Bitka na Sommei bila je jedna od najvećih bitaka Zapadnog fronta u Prvom svjetskom ratu. Počela je 1. srpnja 1916. u sklopu velike britansko-francuske ofenzive protiv Nijemaca. Somme je rijeka u sjevernoj Francuskoj, duga 245 km. Izvire istočno od grada Saint-Quentina i utječe u La Manche.

Glavni napad odvijao se istočno od mjesta Albert, gdje su Saveznici prethodno postavili eksploziv i napravili krater. Saveznici su bili uvjereni da su uništili Nijemce neprestanom paljbom duž linije dugačke 26 kilometara te su se prekinuli paljbu. Počeli su se približavati njemačkim položajima, a Nijemci su postavili strojnice i ubili velik broj nebranjenih britanskih vojnika. Nijemci su saznala za napad od obavještajne službe te su se stigli pripremiti. Druga lokacija napada bila je sjeverno od Thiepvala i Ovillersa. Britanci su napali njemačku pričuvnu diviziju, ali je njoj u pomoć stigla divizija Burkhardt. Iako su tog dana Nijemci izgubili položaje, do navečer su ih vratili. 

Bitka je trajala više od četiri mjeseca i završila 18. studenog bez pobjednika. Procjenjuje se da je stradalo oko milijun osoba i time je Bitka na Sommei najveća bitka Zapadnog bojišta po broju žrtava. Prvog dana Bitke Britanci su izgubili 19.000 vojnika. Neki podatci čak govore da je samo u prvih pola sata Bitke poginulo 8.000 vojnika, a 36.000 je ranjeno. Neke su pukovnije prepolovljene, čitave divizije uništene.U britanskoj se povijesti prvi dan Bitke na Sommei naziva “najcrnji dan britanske vojne povijesti”. 

Kasnije tijekom Bitke Britanci su prvi put upotrijebili tenkove dok su bili još u testnoj fazi.

Piše: Marsela Alić


Komentari