Na današnji dan

Prvi čovjek koji je bušio zemlju u potrazi za naftom – 1881.

Ranija otkrića nafte bila su slučajna, a nastala su kad se bušilo u potrazi za vodom ili drugim podzemnim resursima. 

Dana 9. studenog 1881. godine umro je Amerikanac Edwin Drake, po svemu sudeći prvi čovjek koji je bušio zemlju u potrazi za naftom. Drake je poznat u SAD-u po izvoru nafte zvanom Drake Well. Riječ je o prvom namjerno bušenom izvoru nafte na području SAD-a (ranija otkrića nafte bila su slučajna, a nastala su kad se bušilo u potrazi za vodom ili drugim podzemnim resursima).

Drakeov izvor nafte nalazi se u gradu Titusvilleu u američkoj saveznoj državi Pennsylvaniji. U okolici tog grada ljudi su znali za prirodne izvore nafte još mnogo prije prvog bušenja. Nafta se polovicom 19. stoljeća koristila većinom u medicinske svrhe. Međutim, nešto prije Drakeovog pothvata razvijene su metode rafiniranja nafte pomoću kojih se ona mogla prevesti u oblik upotrebljiv u uljnim svjetiljkama (petrolej). Naime, ranije se za uljne svjetiljke u Americi gotovo isključivo koristilo kitovo ulje. Mogućnost da se to ulje zamijeni petrolejem dobivenim iz nafte zvučala je ekonomski zanimljivo. Inače, i sama riječi petrolej (engl. petroleum) označavala je svojevrsno ulje iz stijene (u Americi nazvano rock oil).

Da bi se dobile veće količine nafte, Edwin Drake započeo je spomenuto bušenje kod Titusvillea. Nakon mnogo problema, 1859. godine uspio je izbušiti učinkovit izvor nafte. Time je u Titusvilleu nastala prava revolucija. Gradić je ubrzo narastao s 250 na 10.000 stanovnika, a dobio je i 50 hotela. Titusville je bio središte prvog američkog naftnog booma


Komentari