Na današnji dan

Prvi broj stripa Flash Gordon (1934.)

Flash Gordon je lik iz stripa i žanra znanstvene fantastike. Prvi broj stripa Flash Gordon objavljen je 7. siječnja 1934. godine u novinama izdavača King Features. Glavnog lika Gordona Ferraoa osmislio je Alex Raymond. Navodno mu je bilo potrebno oko 100 radnih sati za jednu stranicu stripa. Zapravo je ovaj strip bio smišljena konkurencija znanstveno-fantastičnom stripu Buck Rogers. Flash je ostvario velik uspjeh zbog kvalitetnih crteža, a ne toliko zbog priče koja vuče elemente iz svemirske sapunice.

Nakon što je svjetski poznati igrač pola Flash Gordon doživio avionsku nesreću, njegov prijatelj i on sreću dr. Zarkowa, iznadprosječno inteligentnog luđaka. On ih prisiljava da raketom odlete na obližnji komet kako bi ga maknuli s putanje da se ne sudari za Zemljom. Uspjeli su uništiti komet, ali su se srušili na planet Mongo, gdje žive brojna čudna bića. Ovdje proživljavaju razne pustolovine, a vladareva kći se zaljubljuje u Flasha. Na kraju se hrabra ekipa vraća na Zemlju kako bi spriječila svjetski rat da bi se potom opet vratila na Mongo. 

Strip o Flashu Gordonu smatra se jednim od najuspješnijih američkih pustolovnih stripova, a snimljeno je nekoliko crtića, serijala i filmova na tu temu. 

Piše: Marsela Alić


Komentari