Na današnji dan

Prvi broj novina Wiener Zeitung (1703.)

Dana 8. kolovoza 1703. izdan je prvi broj novina Wiener Zeitung, u to vrijeme pod naslovom Wiennerisches Diarium. Radi se najstarijim danas aktivnim novinama u Austriji i jednima od najstarijih na svijetu. Spomenute 1703. Austrijom i ostatkom Habsburške Monarhije vladao je car Leopold I., protiv kojeg su nekoliko desetljeća ranije urotu organizirali Petar Zrinski i Fran Krsto Frankopan.

Naslov Wiener Zeitung nosile su te novine od 1780. i vladavine cara Josipa II. (sina znamenite carice Marije Terezije). Izvorno su spomenute novine bile u privatnom posjedu, no kasnije su nacionalizirane, tako da su dugo vremena bile u austrijskom državnom vlasništvu. Spomenutog 8. kolovoza 1703. bila je srijeda, a tiskano izdanje novina toga dana izvijestilo je u svojim početnim redcima o pokretanjima vojske znamenitog princa Eugena Savojskog i njegovog kolege, princa Ljudevita (Ludwiga, Louisa) Badenskog.

Naime, u to je vrijeme trajao Rat za španjolsko naslijeđe, u kojem su Habsburgovci u savezu s Englezima ratovali protiv francuskog kralja Luja XIV. (poznatog i pod nadimkom Kralj sunce). Već sljedeće godine u znamenitoj Bitki kod Blenheima porazila je britansko-habsburška vojska pod zapovjedništvom vojvode od Marlborougha i princa Eugena Savojskog francusku i bavarsku vojsku, kojom je zapovijedao maršal Tallard.

Komentari