Select your Top Menu from wp menus

08.08.

Prvi broj novina Wiener Zeitung (1703.)

Prvi broj novina Wiener Zeitung (1703.)

Dana 8. kolovoza 1703. izdan je prvi broj novina Wiener Zeitung, u to vrijeme pod naslovom Wiennerisches Diarium. Radi se najstarijim danas aktivnim novinama u Austriji i jednima od najstarijih na svijetu. Spomenute 1703. Austrijom i ostatkom Habsburške Monarhije vladao je car Leopold I., protiv kojeg su nekoliko desetljeća ranije urotu organizirali Petar Zrinski i Fran Krsto Frankopan.

Naslov Wiener Zeitung nosile su te novine od 1780. i vladavine cara Josipa II. (sina znamenite carice Marije Terezije). Izvorno su spomenute novine bile u privatnom posjedu, no kasnije su nacionalizirane, tako da su dugo vremena bile u austrijskom državnom vlasništvu. Spomenutog 8. kolovoza 1703. bila je srijeda, a tiskano izdanje novina toga dana izvijestilo je u svojim početnim redcima o pokretanjima vojske znamenitog princa Eugena Savojskog i njegovog kolege, princa Ljudevita (Ludwiga, Louisa) Badenskog.

Naime, u to je vrijeme trajao Rat za španjolsko naslijeđe, u kojem su Habsburgovci u savezu s Englezima ratovali protiv francuskog kralja Luja XIV. (poznatog i pod nadimkom Kralj sunce). Već sljedeće godine u znamenitoj Bitki kod Blenheima porazila je britansko-habsburška vojska pod zapovjedništvom vojvode od Marlborougha i princa Eugena Savojskog francusku i bavarsku vojsku, kojom je zapovijedao maršal Tallard.

Facebook Comments

Vezani članci