Na današnji dan

Prvi Britanac s četiri vojvodske titule (1818.)

by Henry Gales, watercolour, 1868

Charles Gordon-Lennox, aristokrat koji je prvi u britanskoj povijesti uspio skupiti čak četiri vojvodske titule rođen je 27. veljače 1818. godine. Naime, od oca je naslijedio dvije britanske titule vojvoda (engl. Duke of Richmond i Duke of Lennox) te jednu francusku (Duc d’Aubigny), a po jednoj je baki bio unuk i nasljednik posljednjeg vojvode od Gordona, iz obitelji koja je izumrla u muškom koljenu. Britanski kralj učinio je Charlesa Gordon-Lennoxa stoga novim vojvodom od Gordona (engl. Duke of Gordon), čime je on dobio i četvrtu vojvodsku titulu.

Charlesova titula vojvode od Richmonda odnosila se na Kraljevinu Englesku, dok se titula vojvode od Lennoxa odnosila na Kraljevinu Škotsku. Kao što je spomenuto, titula vojvode od Aubignyja bila je francuska titula, dok se titula vojvode od Gordona odnosila na cijelu Ujedinjenu Kraljevinu. U svim spomenutim zemljama vojvodska titula bila je najviša u hijerarhiji aristokratskih titula.

Golema kolekcija titula nije bila slučajna. Naime, Charles Gordon-Lennox potjecao je od britanskog kralja Karla II. (Charlesa II.) koji je vladao Engleskom i Škotskom, a bio je u dobrim odnosima i s Francuskom. Obitelj Gordon-Lennox potekla od jednog nezakonitog sina kralja Karla II., kojeg je otac vrlo dobro obdario titulama.

Uz to što je imao četiri vojvodske titule, Charles Gordon-Lennox bio je prisutan i u britanskoj politici. Došao je 1867. na važan položaj predsjednika Odbora za trgovinu (engl. President of the Board of Trade), koji je davao članstvo u britanskom kabinetu (vladi). Taj je položaj bio sličan položaju ministra trgovine u drugim zemljama, a nekoć je u Britaniji označavan i nazivom prvi lord trgovine (engl. First Lord of Trade). Jedno je vrijeme Charles Gordon-Lennox bio i tajnik britanske vlade za Škotsku (engl. Secretary for Scotland). Umro je 1903. godine u dvorcu Gordon u Škotskoj, u 86. godini. Sve četiri vojvodske titule naslijedio je njegov sin.


Komentari