Na današnji dan

Prvi bračni par lansiran u svemir – 1992.

Mark i Jan poletjeli su u misiji STS-47 na Space Shuttleu Endeavour. Marku je to bio već drugi let u svemir i imao je funkciju zapovjednika Shuttleovog tereta. Jan je letjela po prvi put i imala je dužnost prvog specijalista misije.

Dana 12. rujna 1992. godine lansiran je u svemir prvi par supružnika u povijesti. Bili su to Mark C. Lee i njegova supruga Jan Davis. Oboje su bili astronauti američke NASA-e. Zanimljivo je da su se vjenčali za vrijeme treninga za današnji let, a NASA-i su tu vijest objavili u zadnji trenutak, kad je već bilo prekasno da se otkaže njihovo sudjelovanje u misiji. Naime, NASA je u to doba još imala pravilnik koji je zabranjivao slanje supružnika u svemir. To je pravilo tada zaobiđeno zbog nedostatka vremena da se uvježba njihova zamjena. Mark i Jan na neki su način prevarili NASA-u, koja bi ih u suprotnom slučaju bila skinula s misije (barem jedno od njih dvoje). Kasnije je to pravilo o zabrani slanja supružnika u svemir ukinuto, tako da danas NASA više nema takva ograničenja. 

Mark i Jan poletjeli su u misiji STS-47 na Space Shuttleu Endeavour. Bila je to jubilarna 50. Space Shuttle misija. Marku je to bio već drugi let u svemir i imao je funkciju zapovjednika Shuttleovog tereta. Jan je letjela po prvi put i imala je dužnost prvog specijalista misije. Proveli su u svemiru gotovo 8 dana i uspješno se vratili nakon što su čak 126 puta obišli Zemlju. Njemu je tada bilo 40 godina, a njoj 38.

Ta je misija ostala zapamćena i po tome što je na njoj prvi put u povijesti jedna Afroamerikanka poletjela u svemir (Mae Carol Jemison), kao i po tome što je na njoj prvi put jedan Japanac poletio u Space Shuttleu (Mamoru Mohri).


Komentari