Na današnji dan

Prvi avionski let sa smrtnom posljedicom – 1908.

Kobni let dogodio se manje od pet godina nakon povijesnog prvog leta braća Wright iz prosinca 1903. godine. 

Sedamnaestog rujna 1908. godine poginuo je američki poručnik Thomas Selfridge, kao prva žrtva avionske nesreće u povijesti uopće. Taj 26-godišnji pripadnik američke vojske stradao je kad se srušio zrakoplov braće Wright, kojim je pilotirao Orville Wright osobno. Na zrakoplovu su bila samo njh dvojica, a Orville je uspio preživjeti nesreću.

Taj kobni let dogodio se manje od pet godina nakon povijesnog prvog leta braća Wright iz prosinca 1903. godine. Podsjetimo, na prvom letu zrakoplovom je pilotirao također Orville Wright, no letio je sam. Kasnije su braća dodala još jedno sjedište, tako da su dvije osoba mogle sjediti jedna do druge, slično kao u današnjim automobilima na prednjim sjedalima.

Poručnik Thomas Selfridge imao je nesreću da je pri padu zrakoplova glavom udario u drvenu konstrukciju, tako da mu je napukla lubanja. Pokušali su izvršiti operaciju na njemu, no on je umro već potkraj istog dana. Spomenuta nesreća dogodila se u neposrednoj blizini slavnog groblja Arlington pokraj američkog glavnog grada Washingtona. Pretpostavlja se da Selfridge ne bi poginuo da je nosio neku vrstu zaštitne kacige (one su tek kasnije uvedene).


Komentari