Na današnji dan

Prvi Amerikanac u zemljinoj orbiti – 1962.

Glennov let započeo je lansiranjem s Floride, a završio spuštanjem u Atlantski ocean.

John Glenn postao je prvim Amerikancem koji je boravio u orbiti oko Zemlje 20. veljače 1962. godine. Premda se radilo o trećem američkom letu u svemir, prethodna dva astronauta, Alan Shepard i Gus Grissom, izvela su samo suborbitalne letove. Misija na kojoj je Glenn spomenutog dana poletio u svemir zvala se Mercury-Atlas 6, a na njoj je korištena letjelica Friendship 7.

Ukupno Glennov let trajao je četiri sata, 55 minuta i 23 sekunde, pri čemu je preletio 121.794 kilometara. Radilo se o tri obilaska Zemlje, s time da je Glennov let započeo lansiranjem s Floride, a završio je spuštanjem u Atlantski ocean. Glenn je sletio u ocean na mjesto udaljeno oko 350 kilometara od Puerto Rica u smjeru sjeverozapada. Nakon uspješnog slijetanja kapsulu je iz mora izvadio američki ratni brod USS Noa, koji je Glenna prebacio natrag na američko kopno.Njegov je povratak u SAD-u obilježen nacionalnim slavljem i veličanstvenim dočekom u New Yorku.

Napomenimo, SSSR je preduhitrio Amerikance lansiravši prvog čovjeka u orbitu, Jurija Gagarina, još 12. travnja prethodne godine (1961.) tj. oko deset mjeseci ranije.


Glenn se programu svemirskih letovaMercury pridružiokao vojni pilot, s iskustvom mnogobrojnih borbenih misija iz Drugog svjetskog i Korejskog rata. Nakon napuštanja svemirskog programa 1970-ih se angažira u politici, a u četiri mandata (1974. – 1999.) bio je senator savezne države Ohio. U dobi od 77 godina sudjelovao je 1998. u misiji Space Suttlea Discovery, postavši najstarijim članom posade jednoga svemirskog broda i dosad jedini senator u svemiru. Tom je prilikom 9 dana boravio u svemiru provodeći pokuse u vezi sa starenjem. Nositelj je mnogih počasti i odličja.

piše: Dražen Krajcar

Komentari