Na današnji dan

Prvi Amerikanac koji je dobio Nobelovu nagradu za književnost – 1885.

Lewis je jedan od najslavnijih američkih pisaca tzv. izgubljene generacije.

Književnik i prvi američki dobitnik Nobelove nagrade za književnost, Sinclair Lewis rođen je 7. veljače 1885. godine u saveznoj državi Minnesoti. Od mladosti se bavio raznim zanimanjima te imao život ispunjen raznovrsnim iskustvima što će iskoristiti u svojim romanima.

Tako napušta studij na Yaleu i odlazi raditi na probijanju Panamskog kanal. Zatim se vraća na Yale i diplomira, pa kreće na turneju po SAD-u. Proputovao je veći dio zemlje radeći kao izvjestitelj mnogih listova i agencija, a usput piše bulevarsku prozu i priče. Svojim prvim romanom Glavna ulica (1920.) postiže ogroman uspjeh. Za kratko vrijeme bilo je rasprodano pola milijuna primjeraka, a roman je preveden na gotovo sve europske jezike.

Nakon toga slijedi niz romana u kojima je realistički, uz snažnu satiru, opisao značajke američkog načina života kao samozadovoljstvo, trku za zaradom, površnost, konformizam i slično. Time je stvorio dojmljive likove provincijalaca, biznismena i skorojevića željnih uspjeha i mjesta u društvu. Svojim romanima Kraljevska krv, Babbitt, Elmer Gantry, Čovjek koji je poznavao Coolidgea, Ovdje se to ne može dogoditi i Arrowsmith izbija u sam vrh velikih realističkih pisaca suvremene Amerike. Sinclairova satira i kritika društva izazvala je proturječja u javnosti – od silnih pohvala do poziva na linč i uhićenje.

Lewis je Nobelovu nagradu za književnost dobio 1930. godine, a danas je jedan od najslavnijih američkih pisaca takozvane izgubljene generacije (uz Hemingwaya, Eliota, Fitzgeralda i dr.)


Sinclair Lewis preminuo je 1951. godine u Rimu, od posljedica kroničnog alkoholizma.

piše: Dražen Krajcar

Komentari