Na današnji dan

Prvi američki predsjednik George Washington imao je čak 316 robova – 1799.

U svojoj oporuci Washington je odredio da se robovi oslobode, ali tek nakon što umre njegova udovica Martha.

Dana 14. prosinca 1799. godine umro je prvi američki predsjednik George Washington, dvije godine nakon što je svojevoljno otišao u mirovinu. On je, naime, mogao i treći put postati predsjednikom, no odlučio se povući nakon drugog odsluženog mandata. Danas se to svojevoljno povlačenje uzima kao primjer dobrog republikanizma i uzor za postojeće ograničenje po kojem predsjednici SAD-a mogu služiti najviše dva mandata.

Washington se nakon povlačenja s vlasti povukao na svoje imanje Mount Vernon, uz obalu rijeke Potomac, nedaleko od američkog glavnog grada Washingtona koji je, uostalom, nazvan po njemu. Na tom je imanju posjedovao veliku kuću i plantažu koju su, dakako, opsluživali robovi (na imanju je u vrijeme Washingtonove smrti bilo čak 316 robova!). U svojoj oporuci odredio je da se robovi oslobode, ali tek nakon što umre njegova udovica Martha.

Najvjerojatnije je Washington umro od bolesti koja se razvila nakon što je u ovo zimsko doba jahao po imanju u obilasku plantaže, po snijegu, tuči i ledenoj kiši. Kad je došao kući večerao je bez presvlačenja u suhu odjeću. Idućeg je jutra imao upaljeno grlo. Bolest se pogoršavala, a liječili su ga po tadašnjem običaju – puštanjem krvi. Umro je na današnji dan uvečer. Pokopan je na prostoru svog imanja Mount Vernon.


Komentari