Na današnji dan

Prvi američki astronaut lansiran ruskom raketom u svemir– 1995.

Navedene rakete sovjeti su razvili u doba Hladnog rata od interkontinentalnih balističkih raketa R-7 namijenjenih gađanju američkih ciljeva nuklearnim bombama.

Dana 14. ožujka 1995. godine prvi je puta jedan američki astronaut NASA-e poletio u svemir na ruskom brodu. Ime mu je bilo Norman Thagard, a lansiran je u svemir s kozmodroma Bajkonur raketom Sojuz-U2. Zanimljivo je da su te rakete sovjeti razvili u doba Hladnog rata od interkontinentalnih balističkih raketa R-7 namijenjenih gađanju američkih ciljeva nuklearnim bombama.

Svemirska misija na kojoj je bio Norman Thagard imala je oznaku Sojuz TM-21 i svrha joj je bila donijeti astronaute na svemirsku postaju Mir. Zajedno s Thagardom putovala su još dva ruska astronauta (oni zapravo koriste pojam kozmonauti). Kad su svi uspješno došli na postaju Mir, dogodilo se da je prvi put u povijesti istodobno u svemiru bilo čak 13 ljudi (njih trojica, tri od prije na Miru i još sedmorica u američkom space shuttleu Atlantis).

Zanimljivo je da se Norman Thagard na Zemlju vratio nakon čak 115 dana provedenih u svemiru i to pomoću space shuttlea Atlantis. Dapače, vratio se zajedno s ista ona dva Rusa s kojima je poletio s Bajkonura. Dakako, tim je Rusima to ujedno bila prva vožnja američkim space shuttleom.


Komentari