Na današnji dan

Prve zabilježene petorke koje su preživjele dojenačko doba – 1934.

Oko 3.000.000 turista došlo je u posjetu petorkama Dionne tijekom njihovog djetinjstva. 

Dana 28. svibnja 1934. godine rođene su znamenite petorke Dionne, prve petorke u zabilježenoj povijesti koje su preživjele dojenačko doba. Radilo se o identičnim petorkama s imenima Yvonne, Annette, Cécile, Émilie i Marie. Rođene su u Kanadi, na području provincije Ontario. Obitelj Dionne, u kojoj su rođene, bila je francuskog podrijetla, a živjela je na farmi. Budući da su otac i majka već imali petero djece otprije, rođenjem petorki broj djece u obitelji povećao se na deset.

Rođenje petorki Dionne bilo je takva senzacija da je privlačilo turiste u Ontario. Pomoću medijske i društvene promidžbe oko petorki je napravljen pravi spektakl. Oduzete su roditeljima (zbog njihove navodne nemogućnosti da se brinu za tako velik broj djece) i stavljene pod skrb države. Za petorke je izgrađena zasebna kuća u čijem su ih dvorištu turisti mogli promatrati. Uz kuću je napravljeno i veliko parkiralište za turiste. Ukupno oko 3.000.000 turista došlo vidjeti petorke tijekom njihova djetinjstva. Prodavani su i suveniri, a kompleks je dobio naziv Quintland (od riječi quintuplets, što znači petorke). Radilo se o milijunskom poslu, a Ontario je od turizma zaradio desetke milijuna dolara zahvaljujući petorkama Dionne.

Nakon odrastanja tri su se sestre udale, jedna je postala katoličkom časnom sestrom, a jedna je ostala neudana. Slučaj petorki Dionne postao je primjerom pretjeranog iskorištavanja djece u svrhu turističke atrakcije. Sestre Dionne poslale su pismo upozorenja obitelji McCaughey, kojima su se rodile sedmorke 1997. godine, da ne dozvole da se njihovoj djeci dodijeli pretjerani publicitet.


Komentari