Na današnji dan

Prve poznate snimke čudovišta iz Loch Nessa – 1933.

Prve snimke legendarnog čudovišta iz Loch Nessa snimio je Britanac Hugh Gray 12. studenog 1933. godine. Tog je dana hodao kući iz crkve noseći mali fotoaparat. Ugledao je veliko stvorenje u vodi, kako se diže gotovo metar iznad površine. Imalo je glatku i blistavu kožu sive boje.

Na brzinu je snimio pet fotografija, no četiri su propale prilikom razvijanja filma. Ostala je samo jedna fotografija, koja pokazuje biće neobičnog oblika na površini vode. To je prvinavodnislikovni dokaz o postojanju čudovišta nazvanog Nessie,kja živi u dubokom jezerukoje se nalazi blizu grada Inverness u sjevernoj Škotskoj.

Inače, legendao čudovištu iz Loch Nessa spominje se još u srednjem vijeku u životopisu sv. Kolumbana (šesto stoljeće). Opisuje se kako je taj svetac protjerao čudovište što je upravo bilo ubilo nekog čovjeka. U 16. stoljeću  Hector Boece u svojoj Povijesti Škotske piše kako je neman izjurila iz jezera, srušila okolno drveće, ubila trojicu ljudi i potom se vratila u jezero, a o nemani se piše i u i8. I 19. stoljeću.

Suvremena priča o Nessie započela je 1930. godine kada su tri ribiča navodno spazila čudovište. Nakon što je 1933. proširen i osuvremenjen put uz sjevernu obalu jezera posatala su sve češća. Većina očevidaca opisuje Nessie kao veliku životinju sa dvije ili tri grbe što vire iz vode. Duljina joj se procjenjuje na 5 do 10 metara, iako postoje i tvrdnje o mnogo većim primjercima, ima dugi, tanki vrat, malu glavu te dugo tijelo s perajama i debelim repom.


Jezero godinama istražuju stručnjaci i entuzijasti sa sve modernijom tehnologijom, ali čvrsti dokaz o postojanju Nessie do sada nije pronađen. Doduše, u travnju 2016. godine senzacionalno je odjeknula vijest da je podvodni robot skenirajući dno jezera pronašao čudovište. Samo ne ono koje su lovci na misterije očekivali već maketu Nessie koja je ondje potonula kada se o njoj snimao film 1970. godine. Posljednja fotografija koja navodno prikazuje čudovište datira iz kolovoza 2016. godine, a snimila ju je 28-godišnja Calley Tulleth.

Iako pravo čudovište nikada nije pronađeno, misterij stvoren oko njega donio je škotskoj ekonomiji oko 85 milijuna američkih dolara od turista koji dolaze na jezero u nadi da će vidjeti slavnu Nessie.

piše: Dražen Krajcar

Komentari