Na današnji dan

Prve moderne cirkuske predstave – 1768.

Kružni oblik pozornice koji je Astley uveo, postao je standard za cirkuske predstave sve do danas. 

Na današnji dan otvoren je prvi moderni cirkus u povijesti. Dogodilo se to u Londonu, u organizaciji Philipa Astelya, kojeg danas zbog toga nazivaju Ocem modernog cirkusa. Astleyeva je specijalnost bilo treniranje jahaćih konja. Tu je vještinu stekao ranije u britanskoj konjici, a nakon vojne službe počeo se baviti akrobatskim jahanjem i izvođenjem jahačkih trikova. Primijetio je da takve predstave privlače mnogo publike. Astley je u takve nastupe uveo novost u obliku kružne staze za jahanje (njegovi konkurenti jahali su ravno u liniji).

Astleyev kružni oblik pozornice imao je više prednosti – publika je mogla bolje vidjeti cijeli nastup, a uz to je centrifugalna sila koja nastaje kad konj ide u krug pomalo bočno oslanjala izvođača na konja. Kružni oblik pozornice koji je Astley uveo, postao je standard za cirkuse sve do danas.

 Astley je postupno uvodio i druge zabavne sadržaje u svoje akrobatske predstave s konjima. Primjerice, uveo je klaunove koji su zabavljali gledatelje između nastupa jahača. Zaposlio je i žonglere, hodače na užetu i pse koji su plesali, tako da je njegova predstava sve više sličila onome što danas poznajemo kao cirkus.


Komentari