Na današnji dan

Prva zračna bitka s ljudskim žrtvama 1914.

Radilo se o početnim mjesecima Prvog svjetskog rata. Zrakoplovi su bili u to doba još uvijek nov i egzotičan način ratovanja.

Dana 5. listopada 1914. godine dogodila se na nebu iznad Francuske prva zračna bitka u povijesti u kojoj je mecima oboren protivnički zrakoplov, pri čemu je stradao pilot. Radilo se o početnim mjesecima Prvog svjetskog rata, kad su u sjevernoj Francuskoj sile Antante i Centralne sile uspostavile rovovsku pat poziciju. Zrakoplovi su bili u to doba još uvijek nov i egzotičan način ratovanja. 

Francuz Louis Quenault napao je iz svog zrakoplova njemačkog pilota. Zapravo, radilo se o tome da je iz svoje letjelice pucao pomoću strojnice na Nijemca. Uspio ga je oboriti u području iznad grada Reimsa u francuskoj pokrajini Šampanji.

Time su zapravo rođeni zračni dvoboji, u kojima su piloti pucali jedni na druge iz strojnica, a s razvojem tehnologije i iz drugih oružja. Već tijekom Prvog svjetskog rata tehnike zračnih dvoboja toliko su se razvile da je nastala zasebna klasa pilota – tzv. zračni asovi (piloti koji su uspjeli oboriti znatan broj neprijateljskih letjelica, obično više od pet). Jedan od najpoznatijih zračnih asova iz Prvog svjetskog rata bio je Manfred von Richthofen, poznat i kao Crveni barun.


Komentari