Na današnji dan

Prva ženska konstruktorica zrakoplova -1980

Elsie MacGill sudjelovala je u izradi poznatih lovačkih zrakoplova Hawker Hurricane i tako stekla nadimak Queen of the Hurricanes (hrv. Kraljica Hurricanea). 

Dana 4. studenog 1980. godine umrla je Elsie MacGill, prva poznata ženska konstruktorica zrakoplova u povijesti. Elsie MacGill bila je Kanađanka, a rođena je u Vancouveru 1905. godine. Roditelji su joj bili pravnici, s time da joj je majka bila čak i jedna od prvih ženskih sutkinja u Kanadi.

Elsie MacGill diplomirala je strojarstvo i stekla stupanj magistre aeronautičkog inženjerstva, kao vjerojatno prva žena u povijesti. Međutim, zadesila ju je teška sudbina – oboljela je od dječje paralize upravo u doba svog diplomiranja. Postojala je mogućnost da će se do kraja života morati kretati u invalidskim kolicima, no ona to nije prihvatila. Naučila se kretati pomoću dva metalna štapa.

Elsie je, unatoč bolesti, nastavila doktorski studij na slavnom MIT-u (Massachusetts Institute of Technology). Počela je raditi za kompaniju Fairchild Aircraft Ltd. koja je proizvodila zrakoplove. Kasnije se zaposlila u kanadskoj tvornici zrakoplova kompanije CC&F. Ondje je dizajnirala zrakoplov Maple Leaf Trainer II, namijenjen pilotskoj obuci.


Za vrijeme Prvog svjetskog rata Britanci su odabrali njenu kanadsku tvornicu za proizvodnju važnog lovačkog zrakoplova Hawker Hurricane. Uspješno je sudjelovala u izradi tih zrakoplova i tako stekla nadimak Queen of the Hurricanes (hrv. Kraljica Hurricanea). Inače, ti su zrakoplovi zaslužni za oko 60 % RAF-ovih pobjeda u Bitki za Britaniju tijekom Drugog svjetskog rata.

Elsie MacGill doživjela je 76. godinu života, a umrla je na današnji dan u mjestu Cambridge u neposrednoj blizini Bostona (u tom se američkom Cambridgeu nalaze znamenita sveučilišta Harvard i MIT).

Komentari