Na današnji dan

Prva žena zaprisegnula za američku senatoricu (1922.)

Dana 21. studenog 1922. prva je žena zaprisegnula za američku senatoricu. Bila je to Rebecca Latimer Felton, koja je u tom trenutku imala 87 godina. Zanimljivo je da ona na senatorsko mjesto nije izabrana, nego ju je imenovao guverner njene savezne države Georgije kao zamjenu neočekivano preminulg senatora Thomasu E. Watsonu.

Njeno je članstvo u Senatu trajalo samo jedan dan, jer je već 22. studenog zaprisegnuo novoizabrani senator Walter F. George (upravo on joj je dopustio da bude jedan dan senatoricom, jer je teoretski mogao zaprisegnuti i dan ranije).

Prva ženska osoba koju su glasači doista izabrali u Senat bila je tek Hattie Caraway, koja je na izborima pobijedila 1932. godine, gotovo punih deset godina nakon senatorske prisege Rebecce Latimer Felton. Kasnije se udio žena u Senatu povećavao, ali vrlo sporo.

Tako sve do 1992. nikada istodobno nisu bile više od dvije žene u Senatu (ukupan broj članova Senata iznosi 100). Početkom 1993. povećao se broj senatorica na šest, a nakon početka 21. stoljeća već ih je bilo više od 10. Godine 2013. prvi je put broj žena u Senatu nadmašio 20.


Komentari