Na današnji dan

Prva žena sa sveučilišnom diplomom i doktoratom iz filozofije – 1678.

Elena Cornaro Piscopia bila je iz ugledne plemićke obitelji, a počela se školovati iz grčkog i latinskog jezika navodno već u dobi od sedam godina. Osim klasičnih jezika Elena je svladala navodno i hebrejski, francuski, španjolski i arapski.

Dana 25. lipnja 1678. godine prvi je put u povijesti žena dobila sveučilišnu diplomu. Ime joj je bilo Elena Cornaro Piscopia i bila je podrijetlom iz Venecije. Elena je bila iz ugledne plemićke obitelji, a počela je učiti grčki i latinski jezik navodno već u dobi od sedam godina. Pri tome je imala ugledne učitelje. Osim klasičnih jezika Elena je svladala i hebrejski, francuski, španjolski i arapski. Time je, s materinjim talijanskim, poznavala ukupno sedam jezika.

Elena je svirala nekoliko instrumenata te je ostavila nekoliko skladbi. Tijekom studija obrazovala se na području matematike, filozofije i teologije. Studirala je na znamenitom Sveučilištu u Padovi, drugom najstarijem u Italiji nakon Bologne. Nakon završetka studija ostala je raditi na Sveučilištu i predavati matematiku. Napomenimo, Sveučilište u Padovi funkcioniralo je kao ključno sveučilište Mletačke Republike, jer u samoj Veneciji nije bilo fakulteta (tamošnji vlastodršci namjerno nisu htjeli sveučilište u Veneciji, jer su takve obrazovne institucije potencijalno bile središta pokreta opasnih za vlast, a možda i javni moral).

Elena je primila doktorat iz filozofije Sveučilišta u Padovi i bila prva žena s doktoratom. Napomenimo, u njeno je vrijeme doktorat bio oznaka uspješnog završetka sveučilišnog studija. Bila je vrlo cijenja u Europi, a posljednje godine života provela je baveći se znanošću i dobrotvornim radom. Bila je članica nekoliko akademija. Doktorat u smislu naprednog poslijediplomskog stupnja prva je među ženama dobila tek 1875. godine Poljakinja Stefania Wolicka.

Nažalost, Elena je umrla od tuberkuloze u dobi od samo 38 godina.


piše: Dražen Krajcar

Komentari