Na današnji dan

Prva žena pobjednica automobilskog natjecanja u trkačim bolidima – 2008.

Danica Patrick pobijedila je na današnji dan IndyCar natjecanju u Japanu. Tim za koji je vozila bio je u vlasništvu Michaela Andrettija, sina slavnog Maria Andrettija.

Dana 20. travnja 2008. godine prvi put u povijesti jedna žena pobijedila na važnom natjecanju trkačih bolida. Bila je to Danica Patrick, koja je pobijedila na IndyCar natjecanju u Japanu. Tim za koji je vozila bio je u vlasništvu Michaela Andrettija, sina slavnog Maria Andrettija. Danica Patrick radi i kao fotomodel, a Victoria’s Secret proglasio ju je svojedobno najseksipilnijom svjetskom sportašicom. 

Trkaći su bolidi oduvijek bili rezervirani prvenstveno za muške vozače, premda u načelu ne postoje odredbe koje bi sprječavale žene da se u njima natječu. Zanimljivo je da je i u Formuli 1 do sada nastupalo čak pet žena, od kojih je prva bila Maria Teresa de Filippis još davne 1958. godine. Posljednja je u Formuli 1 vozila Giovanna Amati za momčad Brabham 1992. godine. Zadnjih dvadesetak godina u Formuli 1 ne vozi ni jedna žena.

Komentari