Na današnji dan

Prva žena na Mount Everestu bila je Japanka – 1975.

Junko Tabei prethodno je osvojila planinu Fuji u Japanu i Matterhorn u Alpama.

Dana 16. svibnja 1975. godine uspela se na vrh najviše planine na svijetu prva žena – Junko Tabei iz Japana. Bilo joj je 35 godina i imala je već znatno iskustvo u penjanju. Osvojila je prethodno između ostalog planinu Fuji u Japanu i Matterhorn u Alpama. Na Everest je krenula kao dio 15-člane isključivo ženske ekspedicije, financirane od japanskih novina i televizije.

Tih 15 žena odabrano je između stotina prijavljenih kandidatkinja. Krenule su na uspon uz pratnju 9 lokalnih šerpa, istim putem kojim je išao sir Edmund Hillary kad je kao prvi čovjek osvojio Mount Everest 1953. godine. Ženska ekspedicija nije prošla bez nesreće. Na visini od 6.300 metara njihov je logor zatrpala lavina.

Junko Tabei ostala je bez svijesti zatrpana pod snijegom, sve dok je nisu otkopali šerpe. Dvanaest dana kasnije postala je prva iz ekspedicije koja se uspela na vrh. Inače, prvi Hrvat koji je osvojio Mt. Everest bio je Stipe Božić, 1979. godine. Prve Hrvatice koje su se uspele na vrh svijeta bile su sestre Darija i Iris Bostjančić 19. svibnja 2009. godine.


Komentari