Na današnji dan

Prva žena koja je postala general u američkoj vojsci – 1920.

Zanimljivo je da danas čak oko 5% generala u SAD-u čine žene.

Dana 16. veljače 1920. godine rođena je žena koja je postala prva generalica u povijesti američke vojske. Ime joj je Anna Mae Hays, a rodila se u američkoj saveznoj državi New York. U dobi od 22 godine pridružila se američkoj vojsci, i to u sastavu Korpusa medicinskih sestara američke kopnene vojske. U Drugom svjetskom ratu aktivno je radila na ratnom području u Aziji (Kinesko-indijsko-burmansko područje operacija). Kasnije je sudjelovala i u Korejskom ratu.

Godine 1967. Anna Mae Hays postala je zapovjednica Korpusa medicinskih sestara američke kopnene vojske, još u činu pukovnika. U čin generala unaprijeđena je 1970. godine, kao prva žena u američkoj povijesti kojoj je to uspjelo. Inače, u Američkoj mornarici prva je žena postala admiralica (ekvivalent generalskog čina) dvije godine kasnije (1972. godine).

Zanimljivo je da danas čak oko 5% generala u SAD-u čine žene. Dapače, 2008. godine po prvi je put jedna žena dosegla i najviši mirnodopski čin generala s četiri zvjezdice. Bila je to Ann E. Dunwoody.


Komentari