Na današnji dan

Prva žena koja je dobila pilotsku dozvolu (1910.)

Dana 8. ožujka 1910. po prvi put je u povijesti žena dobila pilotsku dozvolu za upravljanje avionima. Rođeno ime bilo joj je Élisa Léontine Deroche, a poznata je i pod pseudonimom barunica Raymonde de Laroche. Rođena je u Parizu 1882. godine.

Elise Raymonde Deroche bila je kći vodoinstalatera, a počela se koristiti pseudonimom barunica Raymonde de Laroche, po svemu sudeći, u sklopu svoje glumačke karijere. Letenjem se počela baviti 1909. godine, kad joj je bilo 27 godina, a od Francuskog aero-kluba (franc. Aéro-Club de France) dobila je pilotsku dozvolu s rednim brojem 36.

Nastupala je na letačkim mitinzima diljem Europe, a u Rusiji joj je jednom takvom prilikom čestitao osobno tadašnji car Nikola II. Tijekom Prvog svjetskog rata nije doduše letjela u ratnim zrakoplovima, ali je radila kao vozačica automobila u francuskoj vojsci.

Nažalost, poginula je u dobi od samo 36 godina prilikom pokusnog leta avionom u Francuskoj. Žene u zrakoplovstvu slave Raymonde de Laroche, tim više što se njen datum dobivanja pilotske dozvole (8. ožujka) poklapa s Međunarodnim danom žena.

 

Komentari