Na današnji dan

Prva vožnja po Mjesecu (1971.)

Dana 31. srpnja 1971. ljudi su se po prvi put u povijesti vozili po Mjesecu. Učinila je to posada Apolla 15 u vozilu nazvanom Lunar Roving Vehicle (LRV). Apollo 15 bila je prva američka misija na Mjesec koja je sa sobom ponijela LRV, spremljen u lunarnom modulu u sklopljenom stanju. Zanimljivo je da je izradu tog vozila pokrenuo znameniti njemački znanstvenik Wernher von Braun, koji je u početno doba Apollo misija bio direktor poznate NASA-ine istraživačke institucije zvane Marshall Space Flight Center (MSFC).

Lunar Roving Vehicle (LRV) bio je dvosjed sa četiri kotača izrađena od specijalne aluminijsko-titanijsko-čelične konstrukcije. Te kotače izradio je inženjer imenom Ferenc Pavlics, rođen u Mađarskoj. Njegovo ime ukazuje na moguće hrvatsko podrijetlo, tim više što mu se majka zvala Rosina Perusich i što se nedaleko od sela u kojem je rođen nalazio posjed obitelji Erdödy, snažno povezane s Hrvatskom (poznato je da su grofovi Erdödy u doba turske opasnosti preseljavali svoje kmetove iz hrvatskih krajeva u Ugarsku na sigurnije područje).

Vozilo LRV pokretano je isključivo elektromotorima, s time da je svaki kotač imao zaseban motor od 190 W. Sva četiri motora zajedno davala su otprilike 1 konjsku snagu, no to je bilo dovoljno za maksimalnu brzinu od 13 km/h. Ipak, astronaut Eugene Cernan postigao je u LRV-u nakratko čak 18 km/h, te drži neslužbeni svjetski rekord u brzini vožnje po tlu svih izvanzemaljskih tijela.

LRV je imao masu od 210 kg, no zbog smanjene gravitacijske sile na Mjesecu ondje se činilo kao da ima masu od samo 35 kilograma. Ukupno su prilikom misije Apollo 15 astronauti s njim prevalili 27,76 kilometara i to u 3 sata i 2 minute vožnje.


Komentari