Na današnji dan

Prva velika pobjeda Aleksandra Velikog u Aziji – 334. pr. Kr.

Aleksandar Veliki pobijedio je u Bitki kod Granika združene snage Perzijanaca i njihovih grčkih plaćenika.

Prva od tri glavne bitke Aleksandra Velikog u njegovom pohodu protiv Perzijskog Carstva odigrala se 22. svibnja 334. pr. Kr. kod rijeke Granik. Rijeka Granik, po kojoj je bitka dobila naziv, nalazi se u Maloj Aziji i utiče u Mramorno more 50-ak kilometara od Galipolja.

U okršaju na prijelazu rijeke Granik Aleksandar je pobijedio vojsku perzijskih satrapa i njihovih grčkih plaćenika čime mu se otvorio put prema istoku. Arijan, Diodor i Plutarhu svojim djelima spominju ovu bitku, no Arijan je opisuje najdetaljnije.Perzijancisu postavili svojukonjicu ispred pješaštvana istočnoj obali rijeke. O ovom potezupovjesničariimaju različita mišljenja; neki ga smatraju taktičkom pogreškom, dok drugi smatraju kako je potez bio pokušaj da se iskoristi njihova izvrsna konjica.Bitka je započela napadom makedonske konjice i pješaštva s lijevog boka, no Perzijanci su ojačali tu stranu pa je njihov napad odbačen. Istovremeno, Aleksandar i njegova elitna konjica izveli su proboj u sredinu perzijskih redova. Perzijanci su se suprostavili konjicom koju su predvodili njihovi plemići, no u izravnom okršaju mnogi su poginuli.

Postoje oprečni izvještaji odaljnjemtijeku bitke, no sa sigurnošću se može utvrditi da su gubici na perzijskoj strani bili višestruko veći (možda i desetak puta). Aleksandar Velikije u jurišu gotovo poginuo, ali na kraju su perzijske snage potpuno razbijene. Grčkiplaćenici koji su se borili na perzijskoj strani bili su napušteni nakon povlačenja konjice, pa su se neuspješno pokušali predati, ali ih je Aleksandar većinu dao pogubiti, dok je 2.000 njih uzeo kao robove.

Pobjeda u Bitki kod Granika omogućila je Aleksandru prodor u Malu Aziju,a grčki gradovi na obali Egejskog mora pali su pod makedonsku vlast.Perzijski vladar Darije III. i dalje nije bio svjestan nadolazeće opasnosti, pa je okršaj s Aleksandrom ponovo prepustio svojim satrapima. Tek nakon godinu i pol dana, Darije III. odlučio se osobno obračunati s makedonskim vladarom u Bitki kod Isa gdje je doživio katostrofalan poraz.


piše: Dražen Krajcar

Komentari