Na današnji dan

Prva tenkovska bitka u povijesti – 1918.

Deutscher Sturmpanzerwagen A.7.V., 1917- 1918

Bitka kod Villers-Bretonneuxa dogodila se u posljednjoj godini Prvog svjetskog rata.

Dana 24. travnja 1918. godine dogodila se prva tenkovska bitka u svjetskoj povijesti. Premda su tenkovi bili u Prvom svjetskom ratu u upotrebi još od 1916. godine, u svim prijašnjim okršajima borili su se protiv drugih rodova vojske, a ne protiv tenkova. Tek navedenog datuma došlo je do prvog sukoba dvaju suprotstavljenih skupina tenkova – britanskih tipa Mark IV i njemačkih tipa A7V.

Prva tenkovska bitka dogodila se kod mjesta Villers-Bretonneux u sjevernoj Francuskoj. Radi se o mjestu udaljenom oko 15 kilometara od Amiensa, na području francuske regije Pikardije. Tijekom bitke Nijemci su napali protivničke položaje s 13 tenkova tipa A7V (ukupan im je broj bio 14, ali je jedan, po svemu sudeći, bio neupotrebljiv), a suprostavili su im se britanski tenkovi. Naziv tog tipa tenkova, prvog i jedinog kojeg je Njemačka serijski proizvela i upotrijebila tijekom Prvog svjetskog rata, nastao je kao kratica za Abteilung 7 Verkehrswesen (hrv. Odjel 7 – Prijevozna sredstva), što je bio odjel zadužen za njemačke tenkove u ministarstvu obrane.

U navedenoj bitki uspješniji pri srazu tenkova bili su Britanci, tako da su se njemački tenkovi bili prisiljeni povući s bojišta. Istovremeno je trajala i bitka s pješaštvom i artiljerijom, u kojoj su Nijemci također nadjačani (pobijedile su snage Antante, sastavljene od Britanaca, Francuza i Australaca).

piše: Dražen Krajcar


Komentari