Na današnji dan

Prva svemirska misija prema najvećim tijelima u asteroidnom pojasu – 2007.

Svemirska letjelica Dawn postala je prvom svemirskom letjelicom u ljudskoj povijesti koja je orbitirala oko dvaju nezemaljskih tijela. 

Američka svemirska letjelica Dawn, prva u povijesti koja je posjetila najveća svemirska tijela u asteroidnom pojasu – Cereru i Vestu, lansirana je 27. rujna 2007. godine. Zbog svojih karakteristika Cerera od 2006. godine nosi oznaku patuljastog planeta, a prije je kao i Vesta te ostala tijela u asteroidnom pojasu smatrana asteroidom (najvećim u Sunčevom sustavu). Cerera i Vesta zajedno sadržavaju čak oko 42 % ukupne mase asteroidnog pojasa.

Letjelicu Dawn lansirala je NASA iz svemirskog centra na Cape Canaveralu. Nakon nešto manje od četiri godine putovanja letjelica je stigla do svog prvog cilja – asteroida Veste. Ondje se zadržala oko 14 mjeseci, a zatim je nastavila put prema Cereri. Do tog je patuljastog planeta stigla u ožujku 2015. godine i započela opservacije. Takav dug put s promjenama putanje omogućio joj je ionski pogon s plemenitim plinom ksenonom. Ionski pogon, za razliku od klasičnih kemijskih raketa, pomoću elektrostatske sile ubrzava ione i izbacuje ih u svemir, čime stvara potisak u suprotnom smjeru. 

Komentari